8 Mart Kadınlar Günü
Kadınlara verilen değer günümüze ulaşana kadar çok sancılı süreçlerden geçmiştir. Özellikle orta çağda kadının hiçbir hakkı ve sorumluluğu yoktu. Kadınlardan beklenen tek şey erkek çocuk doğurmalarıydı. Ülkemizde de Osmanlı dönemlerine kadar kadının hakkı hemen hemen hiç yoktu. Bunda birçok etken vardır. Kadınlar genel itibariyle erkeklere oranla fiziksel olarak daha güçsüz göründüklerinden hak ettikleri değeri bulamamışlardır. Cumhuriyet ile birlikte Atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkı gibi birçok hakkı vermiştir.
1- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hikayesi
8 Mart dünya kadınlar günü hakkında bilinen en yanlış olgu bu günün ülkemizde tek kutlandığıdır. Dünya kadınlar günü ilk kez bizim ülkemizde kullanılmadı bundan çok uzun zaman önce 8 Mart 1857 tarihinde ABD Newyork eyaletinde tüm kadın çalışanlar daha iyi bir koşulda çalışabilmek için greve başladı. Daha sonra polis fabrikaya saldırı düzenledi ve kadın işçiler fabrika içinde sıkışıp kaldı. Sıkışan kadınlar çıkan yangın sonucu hayatlarını kaybettiler. Her şey olup bittikten sonra ortaya çıkan manzarada 120 kadının yanmış bedeni bulundu. Bu olay üzerine alman Clara Zetkin’in önerisi ile 8 Mart uluslar arası kadınlar konferansında kabul edildi. Bu tarihten itibaren 8 Mart dünya kadınlar günü olarak anıldı.
2- Ülkemizde 8 Mart Tarihçesi
8 Mart dünya kadınlar günü birleşmiş milletler tarafından tanınmış ender günlerden biridir. Tüm dünya tarafından kabul edilen bu gün ne yazık ki ülkemizde yaklaşık 70 yıl sonra kabul edilmiştir. 1921 yılında 8 Mart dünya kadınlar günü ülkemizde emekçi kadınlar günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kutlamaların hemen ardından yaklaşık 1 asırdır 8 Mart tüm ülkede dünya kadınlar günü olarak kutlanıyor.
3- 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün Önemi
Kadına verilen değerin simgesi haline gelen 8 Mart özellikle kadınların ezilmiş sesi olarak tüm dünyada ses getirdi. Ölen o Amerikalı işçiler şu an tüm dünya kadınlarının kahramanları halin geldiler. Ülkemizde de kadına verilen değer 8 Mart dünya kadınlar gününün kabulünden sonra kademeli olarak arttı. İlk olarak seçme ve seçilme hakkı verilen kadınlar zamanla erkeklere tanınan tüm haklardan eşit olarak faydalanmaya başladılar. Şu an ülkemizde kadınlar tüm haklardan yararlanmaktalar.
Erkekler gibi milletvekili olabilmekte tüm işlerde çalışabilmekteler. 8 Mart dünya kadınlar gününün bir diğer önemi de kadınların kendilerinin doğuştan hakkı olan yaşama ve hak arama haklarının farkına varmalarını sağlamasıdır. Bu sayede kadınlar kendi haklarının bilincinde oldular ve bundan sonra erkeklere verilecek tüm hakların kendilerine de verilmesini talep ettiler.
4- Kadınlar İçin Pozitif Ayrımcılık
Kadınlar ve erkekler her ne kadar tüm konularda eşit haklara ve sorumluluklara sahip olsalar da bazı konularda kadınlara birkaç ayrımcılık yapılmaktadır. Bu ayrımcılığın nedeni kadınların erkeklerden fiziksel anlamda daha zayıf olmalarından kaynaklanmaktadır. Kadınlar için bazı ağır işleri yapmak erkeklere nazaran daha zordur. Bu nedenle kadınların bazı zor işleri yapmaları engellenmiştir. Örnek vermek gerekirse kadınların askerlik yapmaları yasaktır. Kadınlar er veya erbaş olarak askere alınamazlar. Bu kadınlara özgü bir pozitif ayrımcılıktır. Kadınların askerlik görevini yapmaları oldukça güçtür. Kadınlar genelde silah taşımada ve silah kullanmada yetersiz kalmaktalar.
Bu nedenle de kadınların askerlikten muaf tutulmaları yerinde bir karardır. Zaten dünya genelinde kadınlar için askerliğin zorunlu olduğu bir ülke bulunmamaktadır. Bazı gelişmiş ülkelerde kadınların isteyerek askerliğe alınabilmeleri sağlanmaktadır fakat ülkemizde kadınlar isteseler bile er veya erbaş başvurusunda bulunamazlar. Yapabilecekleri tek şey subay veya daha üst bir rütbe almaktır. Bunun için de üniversite mezunu veya askeri okul çıkışlı olmaları şarttır. Kadınlar silah konusunda polis olabilirler. Polis olmalarının önünde hiçbir engel yoktur. Bu nedenle kadınlar dilerlerse polis akademisine giderek polisliğe alınabilirler.
Pozitif ayrımcılığın görüldüğü bir diğer alan ise iş hayatıdır. Kadınlara iş hayatlarında da birçok konuda pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. En basit örneği kadınlara verilen doğum izinleridir. Ülkemizde her hamile kadın hamilelik döneminde 8 hafta önce hamilelik iznine ayrılabilmektedirler. Aynı zamanda doğumdan sonra 8 hafta kendilerine emzirme izni verilmektedir. Çalışan kadınlar daha sonra dilerlerse ücretsiz bebek iznine de ayrılabilmekteler. Bu izinlerin tamamı sadece kadınlara özgüdür ve erkeklere böyle izinler verilmemektedir. Bu pozitif ayrımcılığın en güzel örneklerinden biridir.
5- 8 Mart Nasıl Kutlanır
Kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de 8 Martın nasıl kutlanacağı yönündedir. Kadınlar 8 Martı kutlamak için neler yapmaları gerektiğini bilmezler. Şimdi sizlere 8 Martı nasıl kutlamanız gerektiğini tek tek açıklayacağız.
– 8 Mart günü tanıdığınız ve çevrenizde bulunan kadınlara güzel bir hediye alabilirsiniz. Alacağınız bu hediye kırmızı bir gül olabilir. Bu hediye kadına verdiğiniz değeri o kadına da gösterecektir. Böylece yılın bir günü de olsa çevrenizdeki kadınları mutlu etmeniz mümkündür. Kadından kasıt ergenlik dönemini tamamlamış tüm kadınlardır. Bu nedenle anneniz, ablanız, kız kardeşiniz veya sevgiliniz 8 Mart dünya kadınlar gününde kendilerine bir hatırlatmada bulunmanızı isteyebilir.
8 Mart dünya kadınlar gününü sadece erkekler kutlamaz. Aynı zamanda kadınlar da birbirlerinin kadınlar gününü kutlayabilirler. Siz de annenizin 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlayabilirsiniz. 8 Martı kutlama şekli tüm dünyada farklıdır. Amerika’da şu an 8 Mart dünya kadınlar günü kutlanırken ilk olarak ölen 120 işçinin mezarları ziyaret edilmekte ve yandıkları yerlere kırmızı karanfiller bırakılmaktadır. Bu kutlamalara dünya çevresinden birçok kadın sivil toplum kuruluşu da katılım göstermektedir.
6- 8 Martta Verilecek Hediye Örnekleri
8 Mart gününden önce vereceğiniz hediyeyi belirlemeniz zaman kaybı açısından önemlidir. Özellikle 8 Mart günü hediye ne alabilirim diye düşünmeniz yerine direkt hediyenizi verebilirsiniz. Ne almalıyım diye düşünenler için en basitinden birkaç örnek verebiliriz. Eğer bir erkekseniz ve bir bayana hediye almayı düşünüyorsanız ona kırmızı bir gül veya bir karanfil hediye edebilirsiniz. Aynı zamanda farklı olmak istiyorsanız eşinizi veya annenizi güzel bir tatile götürebilirsiniz. Aynı zamanda 8 Mart günü dünya genelinde gerçekleştirecek etkinliklere de onları götürebilirsiniz. Dışarıda güzel ve romantik bir akşam yemeği eşliğinde verilecek bir gül sevgiliniz veya eşiniz için en önemli hediye olabilmektedir. Bu nedenle hediye almak için fazla endişelenmeyin birçok seçeneğiniz bulunmaktadır. Eğer siz de bir kadınsanız ve kadın arkadaşlarınıza veya annenize bir hediye almayı düşünüyorsanız yukarıda sayılan hediyelerin yanı sıra annenize onu sevdiğinizi gösterecek bir öpücük bile yeterli olacaktır.
8 Mart gününü dolu dolu geçirmek gerekiyor. Özellikle kadınların bu haklara sahip olmaları için yıllarca emek vermiş kişilerin mezarlarında rahat bir şekilde uyumaları için 8 Martı her zaman yaşatmamız gerekiyor. 8 Martın öneminin çocuklarımıza da aktarılması bizim başlıca görevlerimiz arasında yer alıyor. Çocuklar 8 Martın bilincinde olurlarsa ileride kadınların tekrardan ezilmesi tehlikesi ortadan kalkar. Kadınlar bu haklara sahip olabilmek için çok çabalar sarf ettiler. Bu çabaların meyvelerini almak uzunca bir süreye mal oldu. Bu sürenin ileriki nesillere de aktarılması ve bu haklardan torunlarımızın da yararlanması için çocuklarımızı doğru eğitmeliyiz.