Ertesi Gün Hapı Nedir?
Ertesi gün hapı progesteron hormonunu bol miktarda içerir, bu nedenle korunmasız ilişkiden sonra alındığında gebeliği önleyebilen bir hap türüdür. Çok ciddi sağlık sorunları vardır ve düzenli kullanıldığı takdirde dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü aşırı hormonal strese neden oldukları ve bazı yan etkilere neden oldukları bilinen bir gerçektir.Yumurtaların rahme yapışmasını önleyerek döllenmeyi zorlaştıran bu haplar daha çok cinsel saldırı amacıyla kullanılır. prezervatif patladığında veya korumayı unuttuğunda olduğu gibi.
Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?
Ertesi gün hapı korunmasız ilişkiden 72 saat sonra, ikinci hap ise ilkinden 12 saat sonra alınmalıdır. Daha yeni tabletler tek doz olma eğilimindedir, bu da bu işi biraz daha kolaylaştırır.Dozları artırmak yardımcı oldu, ancak bu ilaçların etkinliğinin kilo alımıyla azaldığını unutmayın. Bunun nedeni, kadınlarda vücut ağırlığı, yağ kütlesi ve hormon seviyeleri arasında çok yakın bir ilişki olmasıdır. Bu nedenle kilolu veya zayıf kadınlarda gebeliği bile önleyebildikleri göz önüne alındığında, bu tabletlerin kilolu kişilerde etkisiz olduğu da bilinmektedir.
Ayrıca ilacın etkisinin 72 saat içinde ortadan kalktığını unutmayın. İlişkiden hemen sonra alınan “ertesi gün hapı” %0,9 oranında inhibitör etkiye sahiptir, ancak bu oran 72 saate doğru önemli ölçüde düşebilir. Ancak bu ilacı alabileceğinizi düşünerek hapı geciktirmek ne yazık ki hamile kalma riskinizi arttırmaktadır. Doğum kontrol hapları mevcut bir gebeliği sonlandırmak için kullanılmaz. Çünkü kürtaj haplarıyla aynı şey değil. Ertesi gün hapı acil bir ilaç olduğundan, sık sık kullanmak ve size zarar verip vermeyeceğini merak etmek son derece normaldir.
Ertesi Gün Haplarının Yan Etkileri
Ertesi gün haplarının içeriğindeki progesteron oranı yoğun olduğundan, kadınlarda çok fazla yan etkinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple, kullanmadan önce muhakkak doktorunuza danışmanız, yan etkilerinden sakınabilmek için çok önemlidir. Hormon değişimlerine bağlı olan bu yan etkileri şöyle sıralayabiliriz:
- Memelerde hassasiyet
- Ara ara kanamalar
- Baş ağrısı
- Halsizlik
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Kusma
- Adet dönemlerinde bozulmalar.
Ne yazık ki, ertesi sabah hapı kullandığınız ay içinde birden fazla kez korunmasız ilişkiye girdiyseniz ve ertesi gün hapına güveniyorsanız, bu güvenin sonuçları beklediğiniz gibi olmayacaktır. Uzun süreli kullanım hormonal dengeyi bozabilir, belirli kanser türlerinin riskini artırabilir ve adet kanamasını engelleyebilir.Yanlışlıkla kullanım kalp ve damar hastalıklarına ve diğer birçok sağlık sorununa neden olabilir.Ayrıca reçetesiz sabahları reçetesiz satılan bileşenler de mümkündür. -Sonra hapları markalarına göre değişiklik gösterdiği için kullanma talimatını dikkatlice okumanız veya ilacı kullanmadan önce bir kadın doğum uzmanına danışmanız tavsiye edilir.Uzmanlara göre ertesi gün hapını düzenli almanın zararları ve zararları konusunda henüz yeterli araştırma yok. veya sık sık.
Ertesi gün hapını kullandıktan sonra kanama olur mu?
Ertesi gün hapı kullandıktan sonra kandaki progesteron seviyesi birden fazla yükselip sonra durduğunda rahmi bozabilir ve adetin ortasının başlamasına neden olabilir. Birçok kadın bu kanamanın idrar söktürücü özelliğinden kaynaklandığına inanır. Ancak ertesi gün hapı adet kanamasını durdurmaz veya geciktirmez. Bazı insanlar son tarihi 10 güne kadar uzatabilir, ancak bu, her zaman bir erteleme süresi olarak kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bu nedenle doğum kontrolü için doğum kontrol yöntemlerine, adet gecikmesi için adet geciktirici haplara, adet kanaması için adet haplarına devam edilmesinde fayda vardır.
Doğum Kontrolü Olarak Kullanabilir miyiz?
Ertesi gün haplarının kesinlikle birer doğum kontrol yöntemi olmadığını herkesin bilmesi gerekir. Bu ürünler, bir şekilde istenmeyen bir hamile ihtimalinde acil durumlarda kullanılmalıdır. Örnek vermek gerekirse;
- Korunma yönteminin sorunlu olduğu durumlar
- Kondom yırtılması
- Cinsel saldırı vakalarında
- Spiralin yerinden kayması
- Doğum kontrol hapını almayı unuttuğunuzda
- Çok gerekli olan diğer vakalar
Ertesi gün hapının yerine kullanabileceğiniz doğum kontrol yöntemleri ise;
- Kondom
- Spiral
- Diyafram
- Doğum kontrol hapları
- Doğum kontrol implantları
- Doğum kontrol iğneleri
- Tüpleri bağlatma
- Diğer tedbirler olarak sıralanmaktadır.
Doğum kontrol yöntemlerinin çok daha fazla koruma sağladıkları dikkate alındığında, ertesi gün haplarının çok ta gerekli olmadığını belirtebiliriz.
Hamileliği Engeller mi?
Ertesi gün hapının doğurganlık tedavisinde etkisiz olduğu bilinmektedir. İlişkiden hemen sonra alınan ertesi gün hapının doğum kontrol oranı ± dır. Araştırmalar, ertesi sabah hapı kullanan kişilerde yalnızca pp’nin başarılı olduğunu göstermiştir. Bu, hapı geç almaktan kaynaklanır. Tabii ki, diğer doğum kontrol yöntemlerinin etkinliği ile karşılaştırıldığında yapılacak en mantıklı şey bu değil. İlk doğum kontrol yönteminiz ertesi gün hapı ise, yine de sizi hamile kalmaktan tamamen korumaz. Dişi oositin erkek kaynaklı sperm ile döllenme şansı ve rahmin bu döllenmeye hazırlanma süresi dakikalar geçtikçe azalır. rahime yapıştır. Bu nedenle hamilelikten korunmak isteyenler için bilinen ve doğru kullanılan doğum kontrol yöntemlerini denemek, hamilelikte korunma açısından tehlikeli ertesi gün hapından çok daha iyi bir seçenektir.
Sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyor mu?
Prezervatif gibi doğum kontrol yöntemleri cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı aktif koruma sağlar ve gebeliği önler. Ertesi gün hapının tek işlevi doğum kontrolüdür. Yani spiraller, oral kontraseptifler ve diğer yöntemler gibi bu ilaçlar da hastalıktan korumaz, artırır. Cinsel geçmişi bilinmeyen biriyle cinsel ilişkiden sonra ertesi gün hapı kullanmak doğurganlığı artırabilir ancak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları etkilemez. Ertesi gün hapı almak, klamidya virüsüne yakalanma riskinizi, eğer sık sık korunmasız cinsel ilişkiye giriyorsanız, ertesi gün hapına göre daha yüksek bir risk altına sokar. Yani hastalık bulaşıcı hale gelebilir, dış gebeliklere neden olabilir ve kronik ağrıya neden olabilir.
Adet döngüleri neden düzensiz gidiyor?
Kadınlarda adet döngüsü biter bitmez adet döngüsü başlar ve yumurtlama gerçekleşene kadar kanda östrojen hormonu baskındır. Ancak yumurtlamadan sonra progesteron hormonu salgılanır, rahim gebelik için hazırlanır ve vücut gebelik için hazır hale gelir. Bir kadın son adet döneminden 21 ila 35 gün sonra hala hamile değilse, progesteron üretimi durur ve rahmin iç dokuyu atması ve döllenmemiş bir yumurtayı dışarı atması için uyarır. Ertesi gün hapı, menstrüasyonun başlamasını önleyen bir hormon olan progesteronu büyük miktarda içerir. Ancak progesterondaki ani düşüş adetin daha erken başlamasına neden olabilir. Ertesi gün hapının uzun süre kullanılması vücudun kendi kendini belirleme mekanizmalarına zarar verebilir ve rahme yanlış alarmlar gönderebilir. Bu durumda rahatsız edilmemeleri ve sağlıklı kalabilmeniz için bu tabletleri alırken daha dikkatli olmalısınız.
Hangi ertesi sabah hapını almalıyım? Ertesi gün hapı koruma söz konusu olduğunda pek bir fark yaratmaz. Ayrıca birçok hap ithal olduğu için yerli haplara göre daha pahalı olabiliyor. Bu nedenle, aynı içeriğe sahip bir doğum sonrası hapın fiyatına aldanmayın. Zaten hapı almak istediğinizi doktorunuza veya eczacınıza söylerseniz, onlar sizin için en iyi seçenekleri önerebilirler.
Hamilelik testi ne zaman yapılmalıdır?
Ertesi gün hapını doğru ve düzenli alıyorsanız ve adetleriniz normal bir şekilde devam ediyorsa veya kanamanız birkaç gün gecikiyorsa, hap işe yarıyor demektir. Ancak bazı durumlarda kişilerin yaşadığı gerginlik ve stres bu dönemi geciktirebilir ve paniğin giderek artmasına neden olabilir. Bu durumda, adetinizin üzerinden birkaç gün geçtiyse ve hala adet görmediyseniz, hamile olup olmadığınızı anlamak için test yaptırabilirsiniz. İdrar gebelik testlerinin bazen yanıltıcı sonuçlar verebileceğini unutmayın, bu nedenle kan testi size her zaman en doğru bilgiyi verecektir.
Kullanım kısıtlamaları?
Uzmanlar, ertesi sabah hapını ayda bir defadan fazla almamanızı tavsiye ediyor. Ancak yılda üç defadan fazla almanın hem sağlık hem de doğum kontrol açısından önemli riskler taşıdığını söylüyorlar.Aksi taktirde adet düzeninin bozulması, hamileliği önleme işlevinin yerine gelmemesi gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması mümkün olabilmekte ve bu durum kadınlarda istenmeyen gebeliklere kadar gidebilmektedir.