Geçmişten Günümüze Antibiyotikler Nasıl Çalışır
Geçmişten Günümüze, Antibiyotikler Nasıl Çalışır ; 28 Eylül, her sene dünyada 80 milyon hayatın kurtarılışının yıldönümüdür. 1928 yılında ABD ve Avrupa’da ortalama yaşam 55 yıldı. Bir Eylül ayında, 47 yaşındaki, Alexander Fleming adlı bir bakteriyolog seyahate çıktı ve döndüğünde, pensilini icat etmişti. Zaman içinde bu modernleşirken, antibiyotiklerin gelişimi sağlandı ve milyonlarca insanın hayatı kurtarıldı.
İlk antibiyotikler
Antibiyotik üstüne çalışmalar denilince, Dr. Howard Florey, Dr. Norman Heatley ve Dr. Ernst Chain gibi isimleri anmadan geçmek olmaz. Üç adam önemli araştırmalar yaparken, 1941 yılında Oxford’lu bir polis memuru olan Albert Alexander, gül çalılarını budarken yüzünü kesti ve ardından ortaya çıkan enfeksiyon önce yüzüne, daha sonra gözlerine ve ciğerlerine yayıldı. Doktorlar kendisini deneysel bir penisilin ilacıyla tedavi ederken, kısa sürede toparlama gösterdi fakat ilaç stoğu sona erince, birkaç gün sonra hayatını kaybetti.
İlerleyen yıllarda da çalışmalar devam ederken, ilacın potansiyeli daha net ortaya çıkmaya başladı. Hatta 1. Dünya Savaşı’nda bakteriyel pnömoni oranı yüzde 18’ken, bu rakam 2. Dünya Savaşı’nda antibiyotikler sayesinde yüzde 1’in altına düştü. 1945 yılında, ilacın üretimi de inanılmaz şekilde arttı.
1942 yılında, Anne Miller penisilin sayesinde hayatı kurtulan ilk sivil oldu. Kendisi New Haven’daki bir hastanede düşük doğum yaptıktan sonra, kanı zehirlenmişti fakat penisilin sayesinde kurtuldu. Daha sonra giderek yaygınlaşırken, maalesef ortaya çıkan antibiyotik bağışıklığı ise bu ilacı zaman zaman yetersiz kıldı.
Eğer çok fazla veya yanlış şekilde antibiyotik ilaç kullanırsanız, zaman içinde vücudunuz tepki göstermiyor ve fayda da sağlamıyor.
Bunu önlemek için Dünya Sağlık Örgütü şu tavsiyeleri vermekte;
– Ellerinizi düzenli yıkayarak, hijyene önem göstererek ve hasta insanlarla yakınlaşmayarak enfeksiyonlardan kaçının.
– Antbiyotikleri sadece uzmanlar tarafından reçeteyle yazıldığında kullanın.
– Daima kutunun tamamını bitirin, eksik bırakmayın.
– Antibiyotiğinizi asla başkalarıyla paylaşmayın.