İlişkilerde güven nasıl kazanılır?
İkili ilişkilerde en önemli konu güven diyebiliriz. Bir ilişkide güven olmadığı zaman, uzun süreli olması pek mümkün olmuyor. Ve başarılı bir şekilde sürdürülemeyebiliyor. Hatta imkansız hale gelebilmektedir.
İlişkilerde güven nasıl kazanılır
Güvenmek, güvenebilmek hemen olacak kadar kolay bir iş değildir. Yavaş yavaş ağları örmek, güveni sağlamak ve güvenebileceğin bir ortam oluşturmak gerekir. Bunun için aylarınızı hatta yıllarınızı verebilirsiniz. Güveni camdan bir köprüye benzetebiliriz. Kırmak o kadar kolaydır ki, bir taş atmak yeter bazen. Yani aylar ve yıllar verip oluşturduğunuz güveninizi bu kadar kolay da yıkabiliyorsunuz. Tek hata yetebilir güveni yıkmaya.
Peki o kadar uğraşıp didindiğiniz yaptığınız bu güven zarar geldi, tekrar kurabilecek misiniz? Söylediğimiz yalanları, çevirdiğimiz işleri, üzdüğümüz insanları unutturup tekrar sağlayabilir miyiz bu güveni? Cevabını kolay bulamadığımız bu soruların sizi sıktığını biliyorum. Ama ancak bunların cevabını bulduğunuzda sorunu ortadan kaldıracaksınız. Bu sorunun değişkenliği güvenini kaybettiğimiz kişiye ve yaptığımız hataya bağlıdır. Hata ne kadar büyükse çözüm bir o kadar zor olacaktır. Ama yine de minik bir umut ışığı, küçük bir şans her zaman vardır. Bunu nasıl yapacağımızı öğrenmeye başlayabiliriz.
Söyleyeceğimiz öncelikli şey şudur ki: temel güveni en baştan oluşturmak bile bu kadar zorken, aylar yıllar vermemiz gerekiyorken, bir zamanlar bizim olan güveni kaybedip tekrar bulmaya çalışmak çok daha zordur. Ama eğer pişmansanız, çok sevdiğinizi düşünüyorsanız önce bu duygulardan emin olmakla başlayın. Sorun kendinize; pişman mıyım? Seviyor muyum?
Bu aşamayı geçtikten sonra gerçekten sevdiğiniz ama üzdüğünüz kişi hakkındaki duygularınızı tekrar sorgulayın ve emin olun. Çünkü hem sevdiğinizi söylüyorsunuz hem de onu üzüyorsunuz? Çelişkili değil mi? Her ikisi de var ama pişmanlık duyuyorsanız o zaman sevdiğiniz kişiyi dinlemeyi öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Ayrıca karşınızdaki insanın üzgün ve kızgın olduğunu da unutmayın.
Dinlemek anlamanın yarısıdır derler. Eğer onu dinlediğinizi gösterirseniz onu önemsediğinizi hissedecektir ve işler biraz daha kolaylaşacaktır. Ama şunu unutmayın: O’nu sadece dinleyin. Ne söylemek istediğine bir bakın. Hemen savunmaya geçmeyin. Hikayeler uydurmayı, savunma yapmayı bırakın. Sadece sözünü kesmeden dinleyin. Bu sayede size söyleyemediklerini, beklide söyletmediklerinizi söyleme fırsatı bulup içini boşaltacaktı. Buda O’nun rahatlamasını sağlar ve sakinleştirir.
Karşınızdaki kişi sakinleştikten sonra sizde fikirlerinizi yavaş yavaş anlatmaya başlayın. İlişkinizi değerlendirin. Eksiklerini bulun ve bunları gidermeye çalışın. Ama en başta da söylediğimiz gibi; sakinlik ön planda olmamalı. Çünkü konuşmalarda da bu vardır: sinirlenilmeye başlandığında ne söylediğinizi bir önemi kalmaz. Sadece birbirinize cevap vermek için konuşmuş olursunuz. Ama sakinken birbirinizi dinlersiniz, anlarsınız. İlişkinizi yenileyin ve mutlu bir başlangıç yapın. Bunu ona güzel bir şekilde uzun uzun anlatın. İlişki iki kişiliktir; onunda isteklerini dinleyin. Mutluluklar!