Neden Esneriz?
Neden Esneriz? ; Birçok insan esnemeyi yorgunlukla bağdaştırır fakat daha önce hiç başka birini esnerken, siz de esnemeye başlamadınız mı? Eğer bu başınıza gelmediyse, bahse varız ki bu yaızyı okurken en az bir kere esneyeceksiniz.
Ne düşündüğünüzü biliyoruz
Bilim adamları, birini esnerken gören diğer kişilerin de esnediğini, hatta esnemeyle ilgili bir yazı okurken dahi bunun gerçekleştiğini kanıtladılar. Açıklayamadıkları şey ise henüz bunun nasıl gerçekleştiği. Şu an bildiğimiz şey, çocukların 5-6 yaşlarında esneme refleksini geliştirdikleri.
İnsanlar bunu gerçekleştiren tek canlı da değiller. Araştırmalara göre şempanzeler de birinin esneme videosunu izlerken aniden esnemeye başlayabiliyor. Hatta insanların en iyi dostları kedi ve köpekler de benzer davranışlar sergiliyorlar.
Bu da bazı bilim adamlarını şu noktaya götürüyor; esneme bulaşıcı bir durum ve sosyal empati yoluyla geçiyor.
Esneme ve Otizm
İnsanları, şempanzeleri veya köpekleri inceleyen tüm bu araştırmalar, bulaşıcı esnemenin çok ufak yaştaki çocuklarda olmadığını gösteriyor. Bir diğer ilginç bulgu da, bu yaştaki otizmli çocuklara da esneme bulaşmıyor.
Son olarak da, araştırmalara göre esneme beynin üstün temporal sulkusu adlı bir bölgesini harekete geçiriyor ve bu da başkalarının duygularını yorumlamayla ilgili bir bölüm.
Oksijen ihtiyacı mı?
Esneme sebebi olarak oksijen ilişkisiyle ilgili yazılar okumuşsunuzdur. Beyne yeterince oksijen gitmeyince, vücudun böyle bir tepki verdiği söylenir. Bu son derece popüler bir fikir fakat gerçekliği henüz bilinmiyor. 1980’lere gittiğimizde, Maryland Üniversitesi’ndeki bir araştırmada öğrencilere farklı miktarlarda karbondioksit ve oksijen verildi, esneme sıklığında ise bir değişime rastlanmadı.
Sonuç
Umuyoruz ki yazıyı fazla esnemeden bitirebildiniz. Her ne kadar insanlar sık sık esnemenin oksijenle bağlantılı olduğunu söylese de, sonuç olarak bu kanıtlanmış bir durum değil. Esneme, daha çok beyindeki sıcaklık ayarıyla ilgili. Bulaşıcı esneme ise tamamen sosyal bir davranış.