Regl Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır? - aboutcatdog


Regl Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır?

Tüm kadınların ergenlik çağından sonra yaşadığı regl ya da regl dönemleri düzenli aralıklarla tekrarlanır. Adet dönemi; döllenmemiş yumurtanın kanama nedeniyle dışarı atılması olarak anılır. Kadınlarda fiziksel ve psikolojik değişikliklere yol açan dönemler düzenli olarak takip edilmelidir. Bu nedenle adet döngüsünü bilmek önemlidir. Adet döngüsü nasıl hesaplanır? Kadınlarda adet kanaması hakkında bilmeniz gereken her şey burada. Bu konu hakkında daha fazla bilgi makalenin devamında bulunabilir.

Adet Döngüsü nedir?
Adet döngüsü olarak da adlandırılan adet döngüsü, vücudun bir ay boyunca hamilelik için hazırlanması olarak tanımlanır. Yumurtlama meydana geldiğinde, yumurtalık bir yumurta bırakır. Bir yumurta bir spermle karşılaştığında hamilelik meydana gelebilir. Yumurtlama döneminde ilişki olmazsa veya korunan ilişki gerçekleşirse gebelik oluşmaz ve yumurta patlar ve adet kanaması olur. Orkide adetin her günü kullanılmalıdır. Orkid gelen kanı toplayarak kadınlar için hijyenik bir ortam oluşturur. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınlar adet döngülerini hesaplayarak en uygun zamanı bulabilirler. Olası fiziksel ve psikolojik değişikliklere hazırlanmak için adet döngüsünü hesaplamak gerekir. Bu nedenle Google sık sık “Adet döngümün günlerini nasıl hesaplarım?” sorusunu sorar.

Adet döngünüzü takip etmek için kullanabileceğiniz birçok uygulama vardır. Bu uygulamalar, hesaplanacak döngü sayısını gerektirir. Adet döngüsünü bilmekle başlayalım ve ardından birlikte hesaplama aşamasına geçelim. Adet döngüsü kaç kez bölünür? Adet döngüsü olarak da adlandırılan adet döngüsü, yumurtalıktaki yumurta döngüsüne ve rahimdeki rahim döngüsüne bağlı olarak üç aşamaya ayrılır. Rahim genellikle rahim olarak adlandırılır.

1. Yumurtalık döngüsü

foliküler faz, yumurtlama, luteal faz

2. rahim döngüsü

Adet günleri, proliferatif faz, salgı fazı

Adet döngüleri nasıl hesaplanır?
Adet döngüsünün adet döngüsünün bittiği günden itibaren hesaplanıp hesaplanmadığı sorusuna şu şekilde cevap verilebilir. Adet döngüsünün uzunluğu hesaplanırken adet gününden bir sonraki adet kanamasının olduğu güne kadar geçen süre esas alınır. Ortalama adet döngüsü hesaplamasında ilk adet döneminden son adet dönemine kadar geçen süre 28 gün olarak alınır. Ancak yumurtlama günleri için bu süre kişiden kişiye değişir. Uzmanlara göre 21 ila 35 günlük bir adet döngüsü normal kabul ediliyor. Bir kadının adeti ayda 5 ila 6 gündür. Adet döngünüz 21 günden az veya 35 günden fazla ise adet düzensizlikleriniz olabilir. Bu gibi durumlarda, bir doktora danışmak mantıklıdır.

Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?
Gebe kalma olasılığınızın en yüksek olduğu adet döngüsünün dönemine yumurtlama veya yumurtlama aşaması denir. Yumurtlama dönemini doğru bir şekilde hesaplamak için adet döngüsünü hesaplamak gerekir. Ortalama adet döngüsünün 28 gün olduğu göz önüne alındığında, yumurtlama aşamasının adet döngüsünün 14. gününe denk geldiğini söyleyebiliriz. Genellikle döngünün 12. ila 16. Yumurtlamanın gündüz olduğu kabul edilir.

Adet Dönemi Düzensiz Olan Bireyler Nasıl Adet Döngüsü Hesaplar?

Adet döngü günü nasıl hesaplanır sorusunun yanıtından bahsettik. Peki, düzensiz adet gören bir kişi adet döngüsünü nasıl hesaplar?

Ergenlik çağına erişmiş her kadın, ortalama olarak 28 günde bir adet kanaması görüyor. 21 günden daha kısa süren ya da 35 günden daha uzun süren adet kanamaları ise adet düzensizliği olarak kabul ediliyor. Bunların yanı sıra iki ya da daha fazla dönem boyunca adet görülememesi, adet süresinin normalden daha kısa ya da daha uzun görülmesi de adet düzensizliği olarak değerlendiriliyor. Bu durumun nedeni çoğunlukla hormonsal düzensizliklerden kaynaklanıyor. Aşağıdaki durumlar da adet düzensizliğine neden olabiliyor:

Hormonal düzensizlikler

·      Miyom
·      Polip
·      Diyabet
·      Depresyon
·      Yumurtalık kisti.

Adet dönemi düzensiz olan bireyler, adet döngüsü, adet günü, yumurtlama hesaplama gibi işlemleri maalesef yapamıyor. Böylesi durumlarda adet dönemi takibi yapmak pek mümkün olmuyor. Düzenli bir döngü içerisinde adet olmayan bireyler, yumurtlama dönemini eczanede satılan “yumurtlama kitleri” ile öğrenebiliyor. Yine de düzensiz adet gören kişilerin uzman bir doktora danışmasında fayda var. Bu durumun neden kaynaklandığının araştırılması ve doğru tedavi yönteminin uygulanması önem taşıyor.

Adet Gecikmesi Nedir?

Adet döngü süresi düzenli olsa da, bazı durumlarda gecikme meydana gelebiliyor. Bir kadında adet gecikme süresi 4 ila 5 gün için normal olarak kabul ediliyor. Eğer böyle bir adet döngü süresinde uzun bir gecikme yaşanıyorsa; bu durum hamilelik belirtisi ya da adet düzensizliği başlangıcını işaret ediyor olabiliyor. Adet döngünüzü hesaplayıp, adet takvimi üzerinden takibini yaparak, yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçebilirsiniz. Aşağıda yer verdiğimiz durumlar adet gecikmesine neden olabiliyor:

Hamilelik, kilo kaybı, aşırı kilo alma, emzirme ve lohusalık dönemi, kronik hastalıklar, yoğun egzersiz programları, doğum kontrol ilaçları, stresli olma durumu, polikistik over sendromu (Yumurtaların üzerinde yer alan kistler), tiroit bozukluklar (guatr), erken menopoz.

Adet Gecikmesinin Belirtileri Nelerdir?

Adet döngünüzü bilmiyorsanız ve adetinizin geciktiğini fark etmediyseniz aşağıdaki belirtiler size bu konuda yardımcı olacaktır:

·      Yoğun bel ve karın ağrısı çekmek
·      16 yaşına kadar regl görmemek
·      14 yaşına kadar göğüslerde büyüme görülmemesi ya da kasıktaki tüylerin gelişmemesi
·      Hamile kalma potansiyelinizin bulunması
·      İki düzenli periyodun kaçırılması

 

5/5 - (1 vote)

Melis

Hello to all followers, my name is Melis, I was born in 1985 in Istanbul. I graduated from Uludag University and Istanbul University Philosophy. I have been producing content about women for a long time and sharing them with my followers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *