Tırnak Yeme Alışkanlığında Nedenler ve Tedavi
Tırnak Yeme Alışkanlığında Nedenler ve Tedavi: Tırnak yeme alışkanlığı özellikle çocuklar ve gençlerde görülmekle birlikte, yetişkinlerde ise korku, heyecan, stres gibi duygusal sebeplerle ara sıra ortaya çıkmaktadır.
Zararsız gibi görünen bu alışkanlık bilhassa çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Eller sıklıkla yıkansa dahi tırnak diplerindeki mikrop ve bakteriler tırnaklarla birlikte ağızdan vücuda alınırlar. Ayrıca ağız, gırtlak, mide ve bağırsak enfeksiyonu oluşumuna neden olurlar. Özellikle tırnak yeme alışkanlığı bulunan çocuklarda bağırsak paraziti görülme sıklığı oldukça fazladır.
Tırnak Yemenin Başlıca Sebepleri
Tırnak yeme davranışının ilk ortaya çıkışı psikolojik nedendir.Devamında bu davranış tekrarlandığı için kökleşir ve bırakılması zorlaşır. Bu davranışı dönemsel şekilde incelemek sorunun ortaya çıkış nedenini anlamak açısından önemlidir.
Çocukluk döneminde; anneye karşı güven eksikliği , emme bozuklukları, tuvalet eğitiminde yaşanan sıkıntılar, ilgiden ve sevgiden mahrum kalma, otoriter anne baba davranışları, aile içi şiddete maruz kalma.
Ergenlik döneminde; karşı cinsle yakınlaşma sorunu, arkadaşlık kurmada yaşanan problemler, ders ve sınavda yoğun stres, aile içi uyumsuzluklar, kabul görememe kaygısı.
Yetişkinlik dönemlerinde; evlilik hayatında, stresli iş hayatı, hamilelik evresi sorunları, bebek büyütmede yaşanan stres, maddi zorluklar.
Yukarıda yazdığımız sorunları fazlaca yaşamamış veya bu sorunlarla başa çıkabilmiş bireyler tırnak yeme davranışı ve diğer psikolojik sorunlardan daha az etkilenmiş olur.
Tırnak Yeme Davranışında Tedavi
Tırnak yeme davranışının ortaya çıkmasını engellemek önemlidir. Psikolojik sebeplere bağlı olarak gelişen bu tür rahatsızlıkların gidişatı ve tedavisi kişiden kişiye farklı olabilir.
Tırnak yeme alışkanlığının tedavisinde alınacak önlemler şunlardır:
Bu tür davranışların örnek alınarak da geliştiği gözlenmiştir. Çocuklar anne, baba veya kardeşlerdeki tırnak yeme alışkanlığını görerek alışabilirler. Bu yüzden aile bireylerinin davranışlarına dikkat etmesi önemlidir.
Anne ve babalar çocukta tırnak yeme alışkanlığı gözlerse başlarda bu davranışı görmemiş gibi yaparak söndürme yoluna gidebilir.
Çocukların korku ve şiddet içerikli oyunlar oynaması, film izlemesi veya aile içi şiddete maruz kalması önlenmelidir.
Tırnak yeme alışkanlığına sahip çocukların tırnakları sürekli kesilmelidir. Bunu yapmak tırnağın yenmesini önlediği gibi bakteri ve mikropların tırnakta birikmesini de engeller.
Bu davranışın çok hatalı ve zararlı olduğunun nedenleriyle birlikte çocuklara ve gençlere açıklanmalı, bu konuda anlaşma sağlanmalıdır.
Bilhassa aynı tırnaklar yeniyorsa buraya yara bandı yapıştırılabilir.
Tırnak üzerilerine sarımsak, sirke veya keskin kokulu sağlığa zararsız besinler sürülebilir.
Tırnak yeme davranışının üzerine gidilmezse daha ciddi sorunlarla karşılaşılacağı unutulmamalıdır.
Tırnak ısırma genellikle 3-4 yaş civarında başlar ancak her yaşta görülebilen sıkıntılı bir gruptur. Okul öncesi, ilkokul, gençler ve hatta yetişkinlerde görülebilir. Tırnak yeme, yaşamın hangi döneminde ortaya çıkarsa çıksın bir uyum ve davranış sorunu olarak görülmeli, kişinin neden buna ihtiyaç duyduğu araştırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Araştırmalar, 100 çocuktan 35’inin ve 100 gençten 45’inin tırnaklarını ısırdığını gösteriyor.
Bu alışkanlık bazı insanlarda yaşlandıkça da devam eder. Tırnak yeme, bir uyum ve davranış sorunu olarak görülmeli ve yaşamın hangi evresinde olursa olsun gerekli önlemler alınmalıdır.
Sağlıcakla kalın..